Potpisivanje sporazuma o novoj koaliciji u F BiH

E-mail Ispis PDF

Marinko Čavara i Nermin NikšićSARAJEVO, 14.06.2012. - Dopredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara potvrdio je za agenciju Anadolija da su "definirana načela suradnje na federalnoj razini", te da bi od petka, 15. lipnja 2012., definitivno trebala startati rekonstrukcija federalne vlasti.

Isto tako, sutra bi trebao biti održan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije, HDZ-a BiH Dragana Čovića, te vjerojatno i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i HDZ-a 1990 Bože Ljubića.

"Dogovorili smo 10-tak točaka i redoslijed aktivnosti koje trebamo uraditi oko prekomponiranja vlasti. Očekujemo da će lideri stranaka biti spremni da potpišu spomenuta načela i da krenemo u implementaciju sporazuma o parlamentarnoj veličini. Vjerujem da će lideri javno priopćiti da od sutra teku aktivnosti koje znače promjene na pozicijama u vlasti FBiH", izjavio je Čavara za agenciju Anadolija (AA).

Čavara napominje da je HDZ BiH opredijeljen za oduzimanje nelegalno stečene imovine, da se zalaže za neovisan rad policije, europske integracije i ulazak BiH u NATO, te za izgradnju koridora 5C.

Upitan na koji način će biti implementiran plan o novoj Federalnoj vladi, te kako će biti izbjegnute najavljene blokade, Čavara odgovara: "Ja ne očekujem od onih koji su se grčevito borili za vlast da ju napuste, ali isto tako postoje demokratske procedure i ustavna rješenja koja mogu otkloniti te probleme. Blokade su moguće, ali svatko snosi odgovornost za posljedice takvog ponašanja. Ne iznenađuje me da se HSP, recimo, grčeviti bori da ostane u vlasti, jer oni samo žele pozicije", istakao je Čavara.
 

Uvjeren je da do konca ovog mjeseca mogu biti završene procedure rekonstrukcije Federalne vlade. Novu vlast u Federaciji BiH trebali bi činiti SDP, SBB BiH i dva HDZ-a u BiH.

(Anadolija)

Redoslijed poteza za izbor nove Vlade u FBiH

Smjene kao uvod u rekonstrukciju

Četiri stranke traže potporu manjih stranaka kako bi dobili dvotrećinsku većinu za smjene dužnosnika

Tijekom posljednjih susreta dužnosnika dva HDZ-a, SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost utvrđeni su precizni koraci kako provesti rekonstrukciju vlasti, a napose se vodilo računa kako postupati u slučaju očekivanih blokada dužnosnika u izvršnoj vlasti iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak. Po tome redoslijedu poteza utvrđeno je da već sutra na sjednici Zastupničkog doma BiH bude smijenjen predsjedatelj Denis Zvizdić koji dolazi iz redova Stranke demokratske akcije, kao i njegov zamjenik Stanko Primorac iz redova Hrvatske stranka prava BiH, dok bi jedino na sadašnjem položaju ostala Mira Grgić iz SDP-a BiH.

Smjene

Umjesto Zvizdića će vjerojatno na mjesto predsjedatelja biti imenovan zastupnik iz redova Saveza za bolju budućnost dok bi pak Primorca trebao zamijeniti netko iz redova dva HDZ-a. Time bi se, prema najavama iz stranaka koje će činiti novu parlamentarnu većinu, pokazala odlučnost oko provođenja dogovora za promjenu aktualne vlasti, odnosno izlazak čak tri od četiri stranke platforme koja i formalno prestaje postojati na taj način. Sljedeći bi korak bio smjena vodstva Doma naroda kojemu je sada na čelu Karolina Pavlović iz Boljitka. Ovu bi poziciju također trebao preuzeti netko od izaslanika iz redova dva HDZ-a u ovome, gornjem domu federalnog Parlamenta. Takva odluka očekuje se tek sljedećeg tjedna kada bi trebao zasjedati Dom naroda.

Scenarij

U međuvremenu prije svih SDP nastavio je s trgovinom kako bi dobio potporu još desetak zastupnika u Zastupničkom domu čime bi se stvorili uvjeti za deblokiranje procesa izbora nove vlasti ako se tome usprotive prije svih predsjednik Federacije BiH Živko Budimir iz redova HSP-a BiH te Mirsad Kebo iz SDA. Da bi se pokrenula procedura za njihovu smjenu, koja je zbog ustavnih odredbi jako komplicirana, potrebno je osigurati potporu 66 zastupnika u Zastupničkom domu odnosno 39 izaslanika u Domu naroda što je dvije trećine. Tek nakon toga o zahtjevu Parlamenta Federacije BiH odlučivat će federalni Ustavni sud koji bi trebao procijeniti jesu li se čelnici Federacije ogriješili o zakone, prekršili prisegu ili pak nisu dostojni obavljanja te funkcije. Zajedno s tom procedurom politički čelnici će usuglasiti i raspodjelu ministarskih pozicija oko kojih postoje manji prijepori te krenuti k uspostavi nove Vlade u Federaciji BiH.

(www.vecernji.ba)

YOU ARE HERE: Vijesti Ostale vijesti Potpisivanje sporazuma o novoj koaliciji u F BiH